BAGAIMANA CARANYA BIJI APRIKOT & KAPSUL BIJI APRIKOT DIMAKAN?
Huraian:
CADANGAN CARA MAKAN BIJI APRIKOT & KAPSUL BIJI APRIKOT:
Cara 1 – Dikunyah sehingga sebati dengan air liur dan ditelan perlahan-lahan, cara ini membantu menuteralkan bahan aktif yang ada dalam kandungan Biji Aprikot tersebut. (Boleh dikunyah bersama kurma atau kismis atau buahan segar lain seperti epal hijau dan anggur jika tidak tahan dengan rasa pahitnya).
Cara 2 –
Biji Aprikot boleh dibuat jus.
Biji Aprikot diblender dicampur dengan air mineral beserta buah-buahan seperti epal hijau, anggur, pisang, pic atau lobak merah tanpa mencampurkan gula kerana
kanser pemakan gula. (Boleh juga setelah dikisar taburkan ke atas hidangan makanan).
***Bagi pesakit kanser atau pesakit yang mempunyai luka dalam tubuh, hendaklah memakan sepotong buah betik atau nanas 15 – 30 minit sebelum memakan
Biji Aprikot .
***Mula memakan
Biji Aprikot dengan jumlah yang sedikit dan tambahkan jumlahnya sedikit demi sedikit sehingga sesuai dengan kondisi badan dan mencapai jumlah
Biji Aprikot yang perlu dimakan. Apabila terlebih makan
Biji Aprikot boleh mengakibatkan sedikit pening, khayal atau mabuk.
***Untuk beberapa hari memakan
Biji Aprikot , kadang kala akan mengalami demam, lemah badan, mengantuk, rasa letih dan mungkin akan tumbuh biji-biji halus seperti ruam dianggota badan. Teruskan memakannya kerana itu petanda Vitamin B17 yang terdapat dalam
Biji Aprikot tersebut sedang aktif bekerja.
***Minum banyak air mineral dan makan banyak buah-buahan serta sayur-sayuran yang anti-
kanser .
***Jangan makan
Biji Aprikot bersama buah badam.
***Isi perut dahulu sebelum makan
Biji Aprikot .
***Sila simpan
Biji Aprikot dalam peti sejuk di bahagian kering untuk menjaga kualitinya dan mengelakkannya daripada berbubuk –Jangan dibekukan, dimasak atau dijemur di bawah sinaran matahari.
Terdapat pelbagai versi tentang jumlah(kuantiti)
Biji Aprikot yang perlu diambil bagi setiap jenis penyakit sama ada untuk tujuan pencegahan atau rawatan. Perbezaan pendapat ini terjadi adalah kerana faktor-faktor seperti perbezaan saiz tubuh seseorang, kondisi badan seseorang,
Biji Aprikot yang kadang kala bersaiz besar atau kecil, kandungan
Vitamin B17 yang terdapat dalam
Biji Aprikot itu sendiri, tahap teruknya sesuatu penyakit dan bebagai-bagai lagi. Walaupun demikian, makanlah
Biji Aprikot sebanyak mana yang termampu dalam kadar secepat yang boleh.
No comments:
Post a Comment